Jouw hond moet zich thuis voelen in je woning. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die het welzijn van de trouwe viervoeter beïnvloeden, zoals de keuze voor een hondenmand. De markt wordt overspoeld met manden, maar hoe kies je de juiste? Wij benoemen een aantal belangrijke zaken om op te letten.

Het formaat van de mand

Om te weten hoe groot de mand moet zijn, kun je uiteraard de hond opmeten. Vervolgens kijk je bij het kopen naar de binnenmaat van de mand. Meten is echter niet altijd genoeg, want je kunt ook naar het slaapgedrag kijken. Sommige honden liggen altijd volledig opgevouwen. Dan is het verstandig om een niet al te grote mand te kiezen, zodat het dier wel een knus gevoel ervaart. Voor puppy’s geldt sowieso dat ze het liefst in een zo compact mogelijke mand liggen. Nadeel is wel dat je de mand voor je hond dan redelijk snel moet gaan vervangen, want je puppy zal snel groeien.

Materiaal

Je kunt niet aan je hond vragen welk materiaal hij of zij het meest comfortabel vindt. Kies je voor een wat harder materiaal, zoals hout, dan kun je er natuurlijk altijd nog hondenkussens in leggen. Heb je een hond die graag in materialen bijt? Dan weet je in ieder geval dat je een materiaal moet kiezen dat moeilijk te slopen is. Materialen die je veel ziet zijn hout, riet, leer, kunstleer, fleece en nylon. Mocht je hond trouwens lichamelijke klachten hebben, dan zijn er tegenwoordig ook voldoende orthopedische hondenmanden kopen. Laat je hierover voorlichten door een specialist.

Hygiëne

We gaan er vanuit dat je jouw huis zo schoon mogelijk wil houden. De hondenmand kan een broeinest van bacteriën worden. Vergeet dit niet bij het kopen van een mand voor de hond. Sommige materialen zijn makkelijk te reinigen, andere types niet. Misschien is het handig om een volledig wasbare mand te kiezen. Die stop je gewoon eens in de zoveel tijd in de wasmachine.

Design

Comfort staat voorop. Voelt de hond zich goed in de mand, dan levert dat een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Het dier zal goed tot rust komen en zo fit blijven. Maar oké, je mag ook wel aan jezelf denken natuurlijk. De hondenmand krijgt vaak een prominente plaats in je woonkamer. Let dus op aansluiting bij je interieur! Tegenwoordig zijn er veel hondenmanden met stijlvolle en hippe designs. Zo lang dat de functionaliteit niet in de weg staat, kun je gewoon kiezen voor een mand die jij mooi vindt. Kijk naar materiaal dat past bij je inrichting. Hetzelfde kun je natuurlijk doen met het kiezen van de kleur.

Hondenmand tips