Een makelaar speelt een fundamentele rol in het aankoop- of verkoopproces van een woning. Je krijgt waarschijnlijk een hogere prijs voor je woning en wanneer je een woning koopt, kan de makelaar jou helpen met een goede prijs en de onderhandelingen hierover. Het is van belang je goed te verdiepen in verschillende makelaardijen, alvorens je besluit met één in zee te gaan. Maar waar moet je op letten? Dat lees je in dit blog.
Zoek je in Leeuwarden een makelaar? Kies dan voor Lamberink makelaars en wees verzekerd van een goede keuze!
Waar moet je op letten?
In Nederland mogen makelaardijen zelf kiezen welke prijzen zij hanteren. Hierdoor liggen de prijzen van de verschillende makelaars ver uit elkaar. Er bestaan een hoop vergelijkingssites, maar het is van belang om zelf ook op een aantal punten te letten.
Is de makelaar bijvoorbeeld aangesloten bij een branchevereniging of is hij onafhankelijk? Wat zijn de opstart- en courtagekosten? En wat zijn de intrekkingskosten en geldt er een exclusiviteitscontract? Lees snel verder en kom erachter wat wij hier precies mee bedoelen.
.
Exclusiviteitscontract en intrekkingskosten
Zorg ervoor dat je voordat je een makelaar kiest altijd checkt of je hiermee ook een exclusiviteitscontract tekent. Met een exclusiviteitscontract geef je een makelaar namelijk voor enkele maanden het recht om je woning te verkopen. Mocht je eerder op willen zeggen en een andere makelaar verkoopt jouw woning, dan moet je beide makelaars courtage betalen.
Daarnaast kan een makelaar ook intrekkingskoten rekenen. Dit betekent dat wanneer je afziet van de verkoop van jouw woning door een bepaalde makelaar, je hier kosten voor moet betalen (ook als de woning niet verkocht is).
Onafhankelijkheid
Houdt er rekening mee dat makelaar zijn geen beschermd beroep is. Iedereen kan zich dus makelaar noemen, zonder hiervoor gestudeerd te hebben. Check daarom of een makelaar is aangesloten bij een branchevereniging.
Wanneer je makelaar is aangesloten bij een branchevereniging kun je bij onenigheid aankloppen bij de geschillencommissie. Wanneer je makelaar niet aangesloten is bij zo’n vereniging, moet je onenigheid oplossen bij de rechtbank.
Opstart- en courtagekosten
Prijzen van makelaars kunnen onderling flink verschillen. Dit komt voornamelijk door de opstart- en courtagekosten die makelaars rekenen. Verschillen in de opstartkosten tussen verschillende makelaars zijn al snel enkele honderden euro’s.
De courtagekosten van een makelaar is een procentuele beloning voor de makelaar op de verkoopprijs van het huis. Meestal is dit 1,5% van de verkoopprijs (afhankelijk van de regio).
Extra punten om rekening mee te houden
Houd hiernaast ook rekening met het volgende:
- De bereikbaarheid van de makelaar
- De diensten die uitgevoerd kunnen worden
Kies in elk geval niet voor een te goedkope makelaar. Kies voor een makelaar met een goede prijs-kwaliteit verhouding!