Met een kolomboormachine kunt u op een gecontroleerde en nauwkeurige manier gaten boren. Het bestaat voornamelijk uit een kolom, een tafel en een kop die de motor en de boor bevat. De beste boorpersen hebben verstelbare elementen inclusief de hoogte en positie van de tafel. Een kolomboormachine is echter alleen nuttig als u weet hoe u deze correct en effectief kunt gebruiken. In deze blog nemen we u stap voor stap mee in het gebruik van een kolomboormachine. Wilt u een kolomboormachine voor metaal kopen? Klaassen Machines is gespecialiseerd in de levering van deze gereedschappen!

Kolomboormachine als stationair gereedschap

Hoewel een boormachine niet gemakkelijk te verplaatsen is, in tegenstelling tot een handboormachine, is deze meer geschikt voor werkzaamheden waarbij een grotere precisie nodig is, of wanneer de gebruiker een reeks verschillende gaten moet maken zonder het risico te lopen dat het materiaal beweegt terwijl de boren worden gewisseld.

We behandelen graag een aantal stappen die u helpen bij het gebruik van ene kolomboor. Wij raden u ook aan de richtlijnen van de fabrikant te controleren voordat u aan de slag gaat.

Stap 1: Instellen van de snelheid

Om de snelheid van de boorpers aan te passen, moet u de aandrijfriem verstellen door deze van de ene naar de andere poelie verplaatsen. De snelheid van het draaien is gerelateerd aan de grootte van de poelie. Dus hoe kleiner de poelie op de spilas, hoe sneller de boormachine zal draaien. Over het algemeen wordt aanbevolen om bij het boren van metaal lagere snelheden te gebruiken. Bij het boren van hout moeten hogere snelheden worden gebruikt.

Stap 2: De bit monteren

Begin met het openen van de boorkop met de meegeleverde sleutel. Plaats de bit in de opening. Als het bitje eenmaal op zijn plaats zit kun je de boorkop weer sluiten met de sleutel. Zorg ervoor dat hij goed vastzit, anders kan hij losschieten tijdens het boren.

Stap 3: De tafel van een kolomboormachine aanpassen

Hoe de tafel beweegt is afhankelijk van het merk en model van de boorpers. Sommige modellen bewegen gemakkelijk zodra de spanhendel wordt losgelaten. Andere worden met een zwengel afgesteld. Raadpleeg de handleiding van uw fabrikant als u niet zeker weet welke methode uw boormachine gebruikt. Stel de tafel in op de juiste hoogte voor uw behoeften, houd rekening met de procedure die u uitvoert en met uw lengte en fysieke behoeften.

kolomboormachine boren

Stap 4: Het meten van de diepte

De dieptemeter is de draadstang die de afstand regelt die de spindel beweegt. Het belang van deze stap hangt af van de bewerkingen die u uitvoert. Als u een eenvoudig gat in een blok hout boort, dan hoeft u wellicht geen afstelling te maken. Maar als u stopt met het maken van gaten op vaste dieptes, dan moet u de diepte misschien aanpassen. Doe dit door het bit te laten zakken tot de hoogte die u wenst, en dan het paar kartelmoeren op de dieptemeter aan te passen tot ze op het gewenste stoppunt zijn. De ene stopt de spindel, terwijl de andere de eerste moer vastzet.

Stap 5: Beveiliging van uw werkplek

Veiligheid is altijd belangrijk. Ook bij het gebruik van een kolomboormachine. Voordat u uw boormachine in werking stelt, moet u zich ervan vergewissen dat het materiaal dat u gaat boren goed vastzit. Gebruik de klemmen die zich op de werktafel bevinden om ervoor te zorgen dat de rotatie van de boor niet het metaal of het woord werkstuk ronddraait.

Begin met boren!

Een boormachine is een uitzonderlijk apparaat dat uw hout- en metaalbewerking echt kan transformeren. Het biedt precisie en controle tijdens het werken en heeft een verscheidenheid aan toepassingen die de behoefte aan meerdere apparaten verminderen. Dit is ideaal als er rekening wordt gehouden met de ruimte. Het is echter belangrijk dat u altijd de veiligheid voorop stelt en onze stapsgewijze handleiding voor het opstellen en gebruiken van een boormachine volgt.

Als u alle voorgaande stappen heeft gevolgd, bent u nu klaar om te gaan boren. Zorg ervoor dat de boor op volle snelheid draait, en laat de boor vervolgens op het materiaal zakken door de draaiende hendel te bewegen. Als u klaar bent met het boren, laat u de hendel los zodat hij terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie.