Een goede stofzuiger zuigt het best met de juiste stofzuigerzak. Stofzuigers met zak laten het opgezogen vuil achter in een stoffen of papieren opvangstuk. Zakken in jouw stofzuiger dienen als eerste zuivering van de lucht, waarin het vuil rond dwarrelt. Daarna komt het stof terecht in het filter. Het is belangrijk dat je een goede stofzuigerzak kiest, omdat dit de levensduur van de stofzuiger aanzienlijk verlengt. 

Verschillende zakken voor jouw stofzuiger


De stofzuigermarkt is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit heeft er in geresulteerd dat er veel keuze is uit verschillende soorten stofzuigerzakken. Zo kun je gaan voor de zak van het huismerk van jouw stofzuiger, maar er zijn ook veel aanbieders die het tegen een lagere prijs verstrekken. Je kunt kiezen uit het volgende:

  • De wegwerp stofzuigerzak: deze variant is vaak gemaakt van een fijn soort katoen of van papier. Deze zak wordt nog steeds het meest gekozen. De lucht stroomt door de minuscule openingen van de stof, terwijl ze het vuil binnen de zak houden. Dit is een fijne keuze als je zoekt naar een goede filtering van de lucht en geen gedoe wilt met het schoonmaken.
  • De herbruikbare/wasbare stofzuigerzak: deze keuze is niet alleen beter voor het milieu, maar je bent ook een stuk minder geld kwijt. Je hoeft namelijk niet meer naar de winkel om nieuwe zakken te kopen, omdat je deze variant eenvoudig schoonmaakt. Als hij vol is, open je de ritssluiting en leeg je hem in de vuilnisbak. Er zijn tegenwoordig veel soorten te koop, die vrijwel in elke moderne stofzuiger passen. 

Automatisch of double dependent control

Dit type airbrush maakt gebruik van een specifiek trigger-ontwerp, waardoor je tijdens het airbrushen de trigger niet hoeft over te halen voor luchtstroom. Het spuiten van de verf doe je echter nog wél handmatig, door de trigger naar achteren te trekken. Het verschil zit hem dus in de geautomatiseerde luchtstroom.

Pistol grip airbrushes

Dit type airbrush maakt gebruik van een andere trigger-vorm. De trigger vind je onder het luchtpenseel en zodra je naar achteren trekt, wordt de luchtklep geopend en volgt de luchtstroom. Harder trekken heeft tot gevolg dat de druk toeneemt en er meer verf uitkomt.

Single action airbrushes

Bij een single action airbrush heb je met de trekker controle over de luchtstroom. Duw je de trekker naar beneden? Dan gaat de lucht door de airbrush en kun je verven. Wanneer je de trekker loslaat, stopt de luchtstroom.

Waarom je stofzuigerzakken regelmatig moet vervangen


Het komt vaak voor dat je het vervangen van zak van jouw stofzuiger nog even uitstelt. Misschien vergeet je het op je boodschappenlijstje te zetten of je staat in de winkel en je weet ineens niet meer van welk merk jouw stofzuiger is. Het is ons allemaal weleens overkomen, maar na het lezen van de volgende redenen, ga je de stofzuigerzak hopelijk toch sneller vervangen:

  • Een volle stofzuigerzak werkt niet effectief
  • Het is slecht voor de elektriciteitsrekening 
  • Als je meerdere filters tegelijk koopt, ben je vaak goedkoper uit
  • Beter voor de luchtkwaliteit

Als het goed is weet je nu het verschil tussen de verschillende zakken. Om de beste keuze te maken, moet je ervoor zorgen dat de zak overeenkomt met jouw merk. Vervang stofzuigerzakken regelmatig om ervoor te zorgen dat jouw stofzuiger optimaal blijft werken.

modelbouw materialen van scenery workshop