We snappen wel dat karpervissen populair is. De karper is een indrukwekkende vis, al is het maar omdat ze meer dan een meter lang kunnen worden. Je ziet dan ook regelmatig foto’s op internet die zo’n enorme vis trotseert. Wil je dit ook eens ervaren? Wij geven je een aantal tips.

De beste omstandigheden

De karper hapt doorgaans eerder toe wanneer er geen extreme temperatuurwisselingen zijn. Desondanks is karpervissen eigenlijk het hele jaar wel mogelijk, tenzij er een dikke laag ijs ligt natuurlijk. Kenners geven daarnaast aan dat zuurstofrijk water de vissen actiever maakt. Ze gaan actiever zoeken naar voedsel, daar kun je van profiteren. Met name als er wat meer golfslag ontstaat in het water, neemt het zuurstofgehalte toe. Een indicatie dus om je kans te pakken. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens de uitgebreide blog van Carp Whisperer over karpervissen: https://www.carpwhisperer.com/nl/blog/karpervissen-leren-n138

Kies een methode

Er zijn verschillende methodes voor het vangen van de karper. We beschrijven ze kort voor je:

Statisch karpervissen

Statisch karpervissen is de meest gekozen methode. De geoefende vissers maken gebruik van een zelfhaaksysteem, waarbij een boilie voor het aas ingezet wordt. Door een zelfhaaksysteem te gebruiken, is het niet nodig om doorlopend alert te zijn. Daarom zie je vissers soms met een tent langs de waterkant bivakkeren. Een elektronische melder gaat af zodra de vis aan de haak zit en de lijn laat bewegen door te zwemmen. Kijk hier eens voor een compleet assortiment boilies: https://www.carpwhisperer.com/nl/47-boilies

Karpervissen boilie

Vissen aan de oppervlakte

Bij warmer weer zoeken karpers graag de oppervlakte op. Daar kun je van profiteren. Je hebt een drijvend aasje nodig, waar je bijvoorbeeld wat brood aan doet. Je kunt hier uitgaan van je zicht, want de karpers aan het wateroppervlak zijn zichtbaar. Gebruik een verzwaarde dobber wanneer je wat verder moet werpen.

Zigvissen

Terwijl statisch vissen vooral geschikt is voor het vangen van een karper nabij de bodem, mik je met zigvissen op karpers die wat hoger zwemmen. De karper kan zichzelf haken op de weerstand of het lood van een zig/snag float. Het aas moet zo uitgezet worden dat het deels drijft, want het mag niet naar de bodem zinken. Zet lokvoer in dat een wolk veroorzaakt in het water.

Penvissen

Dichtbij de kade is penvissen een interessante methode. Het goede nieuws is dat karpers ook vaak bij de kade aan te treffen zijn, een goed argument dus om voor deze werkwijze te kiezen. Bij penvissen is het met name belangrijk dat je niet te hard stampt, omdat de vissen dit op kunnen merken. Je hoeft niet al te kritisch om te gaan met aas, een worm of stukje vleeswaren werkt prima.

De juiste hulpmiddelen

Je weet nu welke methodes er zijn om een karper te vangen. Maar om de vis echt op het droge te krijgen, is het wel verstandig om goed materiaal mee te nemen. We raden je aan om eens te kijken bij een speciaalzaak. Dat kan natuurlijk bij een winkel in jouw regio, maar online is er ook veel kennis en materiaal beschikbaar. Laat je voorlichten en zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. We zien de foto’s met je vangst graag tegemoet.