Wie mooie accessoires voor het interieur zoekt, komt al snel uit bij sculpturen. Plaats ze in de woonkamer, slaapkamer, studeerkamer of een andere ruimte. Ze maken elke kamer levendig. Wij vertellen je meer over deze beeldjes.

Wat is een sculptuur eigenlijk?

Goede vraag. Een sculptuur is een beeld dat uit één stuk materiaal gemaakt is. Bijvoorbeeld uit een stuk hout, koper of steen. Door materiaal te verwijderen, blijft uiteindelijk het eindresultaat over. Een sculptuur ontstaat doorgaans door middel van houwen. Hierbij wordt bijvoorbeeld hout afgehakt om een bepaalde vorm te creëren.

Sculpturen worden ook vaak 3D beelden genoemd. Door ze in je interieur te plaatsen, krijgt je woning een levendige uitstraling. Voor elke smaak zijn er wel leuke sculpturen te vinden. Daarbij staat de mens vaak centraal als thema. Maar er zijn ook heel veel sculpturen die dieren uitbeelden. Sommige exemplaren zijn gedetailleerd vormgegeven, terwijl andere sculpturen een zeer abstract design hebben. Sculpturen met mensen beelden vaak bepaalde aspecten van het menselijk leven uit. Het is maar net wat je mooi vindt. Uiteindelijk kies je sculpturen die het best bij jou passen. Dat kan te maken hebben met jouw karakter, specifieke interesses, maar ook met een bepaalde stijl waar je van houdt.

Voor jezelf of als cadeau

De uitstraling van een sculptuur wordt niet alleen bepaald door de vorm, het thema en de kleur. Het materiaal speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Vanzelfsprekend is het mogelijk om sculpturen te maken uit diverse soorten materiaal. Doorgaans geven houten sculpturen je kamer een meer natuurlijke uitstraling. Hou je van wat meer luxe, dan kun je kiezen voor onder meer bronzen en zilveren beelden. Elk type materiaal heeft zo zijn unieke eigenschappen en uitstraling.

Veel mensen kopen sculpturen voor hun eigen interieur, op basis van hun eigen smaak. Maar heb je er wel eens over nagedacht om een sculptuur cadeau te doen? Bijvoorbeeld bij de kraamvisite of gewoon voor een verjaardag. Het is een prachtig, persoonlijk cadeau met een hele lange levensduur. Zelfs voor zakelijke cadeaus is het een leuk idee. In het bedrijfsleven zie je vaak sculpturen in bijvoorbeeld vergaderruimtes. Dat is niet zo gek, want ze zijn ideaal om het ijs te breken tijdens een belangrijke meeting. Want ja, achter elke sculptuur zit wel een verhaal.

Nee, een sculptuur hoeft echt niet duur te zijn. Voor minder dan drie tientjes vind je al hele mooie beeldwerkjes. Daarmee zijn het betaalbare accessoires voor je woon- of werkruimte. Hoeveel je voor een sculptuur ontvangt, hangt van verschillende factoren af. Dat zijn onder meer de fabrikant, de designer en het gebruikte materiaal. Brons en zilver zijn over het algemeen wat duurder. Om kosten te besparen, wordt soms alleen de buitenste laag van een sculptuur gemaakt van deze materialen.